11 September 2015

The Dairy of a Teenage Girl: seksuele voorlichting met een beetje LSDDe 15-jarig Minnie (Bel Powley) groeit op in de post-hippie jaren 70 van San Francisco, Californië. Ze wil kunstenares worden en bewondert de underground striptekenares Aline Kominsky. Minnie’s bohemien moeder Charlotte (Kristen Wiig) is vaak met haar vrienden te vinden in de woonkamer, waar ze gretig met hun neus in een berg cocaïne liggen. Wanneer Minnie haar maagdelijkheid verliest aan Charlotte’s 35-jarige  vriend Monroe (Alexander Skarsgard), begint ze haar seksuele avonturen vast te leggen in cassettetapes en comics. 

The Diary of a Teenage Girl is Marielle Heller’s debuut als regisseuse en scriptschrijver. Het verhaal is gebaseerd op de semi-autobiografische graphic novel van Phoebe Gloeckner. De film ging in première op het Sundance Film Festival en werd geprezen om haar open en eerlijke benadering van vrouwelijke seksualiteit. Het verhaal had makkelijk kunnen uitdraaien als het grimmige Thirteen (2003), waarin een tienermeisje zichzelf verliest in de wereld van seks en drugs. Seks en tienermeisjes lijken moeilijk samen te gaan in films. De seksualiteit van jongens wordt als iets natuurlijks gezien (“boys will be boys ”), terwijl er van meisjes wordt verwacht dat ze zichzelf niet snel “weggeven”. Meisjes worden niet als seksuele subjecten gezien, maar als passieve objecten die verworven moeten worden door jongens. Ook in mijn omgeving merk ik dat de alom bekende dubbele standaard nog steeds springlevend is: een jongen met veel bedpartners wordt een “koning” genoemd, terwijl een meisje met veel bedpartners als een “slet ” wordt bestempeld. Men vergeet dat tienermeisjes ook stijf staan van de hormonen en nieuwsgierig zijn naar seks. En dat daar niks mis mee is. Minnie krabbelt haar notitieboekje vol met aderige penissen en naakte vrouwenlichamen. Ze ziet haar seksleven als een groot avontuur, maar het gaat niet zo soepel als een gemiddelde aflevering van Sex and The City. Minnie is namelijk te jong om seks, affectie en liefde duidelijk van elkaar te onderscheiden. Ook krijgt ze verwarrende boodschappen van de volwassenen in haar omgeving, die haar seksualiseren en tegelijkertijd infantiliseren. Er wordt haar verteld dat haar ontluikende seksualiteit veel macht heeft over mannen, maar wanneer ze haar eigen keuzes wil maken wordt ze weggezet als een kind dat te snel volwassen wil worden.  

Hoe Alexander Skarsgard's snor ons verleidt

We krijgen toestemming om in het kleurrijke hoofd van een tienermeisje te kruipen. Minnie’s tekeningen komen tot leven en soms wordt ze vergezeld door een geanimeerde Aline Kominsky. Door de rondfladderende visuals lijkt de film soms op een LSD-trip. Het is verfrissend om Minnie’s  lichaam en seksleven vanuit haar eigen perspectief te zien. De seks- en naaktscènes worden niet geromantiseerd en zijn niet gemaakt voor de male gaze. Er zijn geen sexy close-ups van borsten en billen. De scène waarin Minnie in de spiegel naar haar naakte lichaam kijkt is niet geseksualiseerd, maar schept herkenbaarheid voor meisjes die stilstaan bij hun veranderende lichaam. Daarnaast is haar lichaam “on-Hollywood”, maar houdt dat haar niet tegen om erop los te flirten. Haar verlangen naar Monroe begint wanneer hij “onbewust” zijn hand op haar borst legt. Maar zij is degene die de eerste stap zet en laat weten dat ze seksueel in hem geïnteresseerd is. Dit is de rode lijn van de film: wat er ook gebeurt, Minnie is degene die controle heeft over haar seksualiteit. Alexander Skarsgard, bekend als de Viking vampier Eric Northman in True Blood, weet Monroe te spelen zonder net zo creepy te worden als zijn snor doet vermoeden. Hoewel er duidelijk een onevenwichtig machtsbalans is tussen een 15-jarig meisje en een 35-jarige man, verkent de film een grijs gebied waarin hij geen verkrachter is en zij geen slachtoffer.

Het had een radicaal verhaal kunnen zijn, waarin een meisje vecht voor een liberaal seksleven. Alleen heeft Minnie niet casual sex om genderstereotypen over seksualiteit bewust tegen te gaan. Ze meet zich niet aan haar mannelijke leeftijdsgenoten, die om hun veroveringen worden ge-high fived terwijl zij een slet wordt genoemd. Ze heeft seks omdat het leuk is. Minnie is niet revolutionair, maar normaal. En dit maakt de film in zijn geheel revolutionair. Heller geeft namelijk een podium aan een grote groep die vergeten wordt in films: tienermeisjes die seksueel op ontploffen staan en er niet aan onderdoor gaan. Ook wordt duidelijk gemaakt dat zelfrespect niet verbonden is met het aantal bedpartners die een meisje heeft.  

Door de eerlijke verkenning van seksualiteit, is The Diary of a Teenage Girl betere seksuele voorlichting dan andere media en is het een film die ieder tienermeisje moet zien. Wat lastig wordt gemaakt aangezien de film en 16+ rating heeft gekregen van Kijkwijzer, vanwege “grof taalgebruik” en “drugs en/of alcoholgebruik”. In Engeland moeten bioscoopgangers zelfs 18 jaar of ouder zijn vanwege de, overigens tamme, seksscènes. Hypocriet, want zoals regisseuse Heller zegt: 

In an age where young women are still continually being sexualised and objectified we feel The Diary of a Teenage Girl sends a very positive, reassuring message to young girls about female sexuality and body image. It is a shame that audience will not be able legally see a film that was made by women for women of all ages. 

Gelukkig vinden meisjes van Minnie’s leeftijd in deze tech-savvy tijdperk wel een manier om deze film alsnog te zien. Ook volwassen vrouwen kunnen herkenning vinden in Minnie’s seksuele nieuwsgierigheid en zoektocht naar identiteit. De 80-jarige oma die naast mij in de bioscoop zat kan dit beamen.