30 December 2013

Rapunzels geheime wapens

Winter. De donkere dagen nemen toe en het Nederlandse weer neemt steeds meer Siberische vormen aan. Terwijl ik vecht tegen de bovenste knoop van mijn spijkerbroek na elke kerstmaal, sluimert mijn andere aartsvijand op de achtergrond. Uitgedroogd winterhaar. Het pluizige haar valt me eerst niet op, totdat mijn oom mij niet meer kan onderscheiden van de kerstboom.
Mijn haar is erg breekbaar, omdat het een tijdje terug kapot is gebleekt. Ik wilde eruitzien als een K-pop zangeres:

Nana van After School is mijn godin

Na een hele rits kappers te hebben versleten en thuis vele experimenten te hebben uitgevoerd met bleek, was het resultaat altijd hetzelfde: knaloranje haar. Hoeveel zilvershampoo of askleurige haarverf ik er ook in deed, mijn haar bleef gloeien. Ik had de hoop al opgegeven, totdat ik een geweldige Japanse kapster in Amstelveen vond. Met haar skills maakte ze mijn haar blond-blond en verliet ik voor het eerst in mijn leven een kapsalon zonder dikke kloppende aders op mijn voorhoofd en een nerveus trillend linkerooglid.

Nu, twee maanden later, is mijn haar zo droog als stro. Ik kan de krultang gewoon niet weerstaan, maar op deze manier geef ik mijn haar een reisje vagevuur cadeau. Maar het is niet te laat. Met trots presenteer ik mijn geheime wapens tegen het dooiepuntenfestijn: cholesterolmasker, honingmasker, eimasker en arganolie.

Cholesterolmasker
Dit product van Dark and Lovely is aanvankelijk bedoeld voor kroeshaar. Het ruikt erg zoet en ligt onderaan de schappen in bijna elke drogist. Ik stuitte erop toen ik in de Etos 5 cent van de grond wilde rapen. Misschien een vreemd idee om cholesterol in je haar te smeren, maar mijn gladde lokken liegen er niet om. Voedend, niet te zwaar en ook nog eens goedkoop. Ik doe mijn haar dan in een klemmetje en trek een badmuts over mijn hoofd. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je het 5 minuten laten intrekken, maar ik laat het liever 30 minuten erin zitten. Misschien ondertussen je benen scheren, teennagels knippen of heel veel Kud filmpjes kijken.


Soms gebruik ik het maskertje als leave-in door een klein beetje in mijn haar te doen voordat ik naar bed ga. Vergeet niet 's nachts je raam dicht te doen.


Honingmasker
Ik gebruik dit haarmasker op dagen waarop mijn vader me aanziet voor de zanger van zijn favoriete hair metal band. Schijnbaar wordt je haar lichter van honing. Ik heb er zelf weinig van gemerkt, maar sommigen zweren erbij.
Mix 2 eetlepels honing met 4 eetlepels siliconenvrije conditioner (bijvoorbeeld van Syoss of de Kruidvat). Kwak de mix in je haar. Klemmetje erin, badmuts eroverheen en 15-30 minuten wachten. Uitspoelen.
Siliconen zijn de troep die beautymerken in hun producten stoppen zodat het lijkt alsof je haar er glad en verzorgd uitziet. Maar in werkelijkheid worden je droge punten omhuld door een siliconenlaag en drogen ze hierdoor nog meer uit. Je herkent siliconen in de ingrediëntenlijst doordat ze eindigen met -cone. Ze bouwen zich op op je haar, waardoor het er zwaar, slap en sliertig uit gaat zien. Een no-go voor mijn steile Aziatische haar.
.

Eimasker met olijfolie
In het verleden zweerde ik hierbij. Ik gebruik het nu niet, omdat mijn haarschubben door al het bleekmisbruik nu wijd openstaan en alles opnemen wat in de buurt komt van mijn haar. Als ik ei erin doe, wordt het dus knalgeel. But feel free to try it out yourself:

Mix 1-2 eieren en een eetlepel olijfolie in een kom. Breng het mengsel met een lepel aan op droog haar. Steek je haar op met een klemmetje of doe een badmuts over je hoofd. Zorg er in ieder geval voor dat je haar niet druipt. Sommige mensen föhnen hun haar lichtjes om hun haarmasker beter in te laten trekken. NIET DOEN. Dit is prima met andere haarmaskers, maar in dit geval zal het ei in je haar stollen. En laat ik je vertellen dat het een enorme hel is om die stukjes omelet uit je haar te vissen. Laat het maskertje 40-60 minuten intrekken totdat je haar stijf wordt. Spoel het vervolgens goed uit met warm water (niet te warm of heet, denk aan het omelet!). Was je haar daarna met shampoo om de laatste restjes uit te spoelen. Wanneer je haar handdoekdroog is, breng je een rijkelijke hoeveelheid siliconenvrije conditioner aan. Laat dit 30 minuten intrekken zodat je haar weer voorzien is van vocht. De proteïne in het eimasker is erg voedend, maar je haar kan er erg broos van worden aangezien het geen vocht bevat. Proteïne en vocht moeten elkaar in balans te houden. Een siliconenvrije conditioner vult het vocht in je uitgedroogde lokken weer aan. Na 30 minuten spoel je je haar uit en voilá: fabuleus Hollywood haar! 

Gebruik deze maskers 1 of 2 keer per week (ligt eraan hoe slecht je haar eraan toe is op de schaal van 1 tot Carrot Top) en uiteindelijk waan je je een L’Oréal-model. Of een metalhead op een Pantera concert.Vloeibare wonder in een flesje

Arganolie
Ook wel Marokkaanse olie genoemd. Het is niet goedkoop, want een flesje van 59 ml kost €16,99 bij De Tuinen. Maar je doet er erg lang mee, omdat je aan een paar druppels per keer genoeg hebt. Let erop dat je pure arganolie koopt en geen siliconen cocktail. Serums zijn een uitvinding van de duivel.
Style je haar zoals je altijd doet. Doe een paar druppels olie in je handpalmen en verdeel het over je haarpunten. That's it. Kijk je haar shinen. Doe het ALTIJD achteraf. Nooit gebruiken als heat protectant, want je bent dan gewoon je haar aan het frituren met hete olie. Je kunt ook de olie op je hoofdhuid smeren vlak voordat je je haar wast. De gezonde vetzuren en vitamine E stimuleren schijnbaar de groei van je haar. Doe het wel met mate, anders zie je er binnen de kortste keren uit als een Bostoniaanse gladjakker.

Heb je een paar weken al het bovenstaande geprobeerd, maar word je alsnog aangezien voor een kluizenares die haar ramen met oude kranten dichtgeplakt? Dan mag je gerust mijn huis komen bekogelen met eieren en noten. If all fails: gooi alles in een blender en drink het op. Want schoonheid begint van binnen.