19 October 2013

Charm: de liefdesbaby van Tinder en Vine


Mijn duim is zuur. De vleeskeuring op Tinder wordt me teveel. Ik heb al zoveel mannen in mijn omgeving gekeurd dat ik nu terecht ben gekomen in Brabant. Het moet stoppen. Net nu ik besluit om deze app voorgoed te verwijderen en mijn slakkenoogjes van mijn scherm af te stropen, staat de volgende dating-app hype al voor de deur: Charm, de nageboorte van Tinder en het digitale circus Vine.

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd of een bruisend sociaal leven hebben: op Tinder ga je mensen liken op basis van hun foto's. Als de ander jou ook liked, krijg je een match en kun je met elkaar chatten. Hartstikke oppervlakkig natuurlijk. Want stel dat je vervloekt bent met het tegenovergestelde van fotogeniek zijn. Als jij zo iemand bent die op Facebook altijd razendsnel je stuiptrekkende kop untagged op foto’s van vrienden, dan heb je niet zoveel aan deze app. Of je showt juist zoveel mogelijk foto’s van jezelf zonder duidelijk gezicht, maar waar je avontuurlijke kant en open mindness ervan afspatten. Bovenop de Himalaya, skydivend, met een felgekleurde plastic zonnebril op een festival, snorkelend in Indonesië, knuffelend met Afrikaanse kindjes terwijl je je afschuwelijke gezicht achter hun hoofden verbergt.

Op Vine kunnen mensen video’s van max. 6 seconden uploaden. In die paar luttele secondes halen ze alles uit de kast om zoveel mogelijk hits te krijgen, voordat je verder klikt naar de volgende. Een uiting van de hedendaagse media-samenleving, waarin mensen de attentiespanne van een aap met ADHD hebben. Alles moet tegenwoordig snel, snel, snel. Ik krijg nu de neiging om me als een oma met mijn breiwerk terug te trekken en te gaan klagen over de prijs van gehakt.

Als je Tinder en Vine samenvoegt, denk ik aan een zee van korte en super spontane datingvideo's zoals deze:


Charm klinkt beter dan Tinder. Je komt dan niet voor verassingen te staan als blijkt dat die schoonheid in het echte leven, zonder filtertje en met normaal licht, eruitziet als Shrek. Of, als je kop in bewegend beeld ook niet te harden is, kun je harten veroveren door je humor en talenten te showen. Toch?

Hier is de promo voor de app:


Eerlijk is eerlijk, ik loop er niet warm voor. Het lijkt me teveel moeite om me door die zee van “originele” filmpjes heen te ploegen. Ik vond de vleeskeuring van Tinder al vermoeiend, terwijl ik daar maar 1 seconde nodig had om te beslissen. De matches leidden nergens naartoe en ik vond het prima. Tinder is gewoon goed voor je ego: je krijgt bevestiging op de veiligste manier, zonder je uit te sloven of een douche te hoeven nemen.

Ik wil alleen maar naar mooie mannen kijken en hoef ze niet te zien twerken of slechte oneliners horen zeggen. Anders ga ik wel naar de kroeg, waar het live en met alcohol veel vermakelijker is. En je hebt meteen menselijk contact. Het stomme aan cliché's is dat ze waar zijn. Daten werkt toch het beste als je je gepixelleerde ogen van je scherm vandaan haalt en om je heen gaat kijken. Dus twerk liefdevol mee met die leuke jongen.