15 September 2013

Smeerboel 2013

Op 14 september vond Smeerboel plaats, het excentrieke broertje van menig groot technofestival. Smeerboel deed zijn naam eer aan: bijna het hele terrein op Leidsche Rijn in Utrecht lag onder de smerige modder. Maar binnen de kortste tijd gingen de schoenen uit en banjerden we onbelemmerd op blote voeten door het festival.
Bij binnenkomst werden we door een meisje gevraagd of we verf op onze gezichten wilden. Vervolgens liepen we als blije droevige clowns langs de festivalattracties. Het terrein was omgetoverd in één grote speeltuin voor volwassenen. De organisatoren hadden flink uitgepakt met creatieve stages, schommels, hot tubs en een grote, ouderwets uitziende zweefmolen. Voor een ritje in deze attractie moest je één Jillz kopen. Terwijl we in de rij stonden, genoten we van de sparkling cider en fantaseerden we over gespierde Jillz-knullen.
Alles kan en mag op dit kleurrijke festival: mensen bekogelden elkaar met verf, opblaasdieren vlogen in het rond en veel mensen had de oude verkleedkist open getrokken. Een paar meisjes in Pikachu-pakken gingen hard op dikke dubstep, Batman rolde samen met iemand in een koeienpak van een heuvel af en Buurman & Buurman schommelden alsof hun leven ervan af hingen. Het hele festival zag eruit als een cartoon.
Naast de nostalgische attracties, bood het festival natuurlijk ook een lekkere line-up. Er werd bewust gekozen voor artiesten van Hollandse bodem. En nee, geen Jan Smit, Frans Bauer of De Toppers. Maar artiesten als Benny Rodrigues, Secret Cinema, Darko Esser, Sandrien en Olena Kadar.  Naast techno werden ook de behoeftes van hiphop- en dubstepliefhebbers vervuld. Er waren vijf podia met verschillende muziekstijlen. De “LOS”-stage werd dit jaar voor het eerst geïntroduceerd. In deze mini-versie van het Colosseum kon van alles gebeuren zolang het maar LOS ging. Ook was er de HAKBAK: een kleine container waar je gabbertje kon spelen op happy-hardcore klassiekers. Dus had je genoeg van de ene muziekstijl, dan kon je gerust door de modder glibberen naar de volgende.
Wat hadden wij genoten van Smeerboel. Ondanks de dikke lagen modder, verf en bier liepen we de hele dag rond met een big smile. Smeerboel was gek en smerig. En we waren nog nooit zo onszelf geweest. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij!