09 September 2011

Eindelijk krijgen grappige vrouwen een kansIk haat chick flicks. Het is niets meer dan slappe humor, een overkill aan cliché's, zogenaamde droommannen á la Matthew McConaughey (die fucking gozer is echt overal) en overdreven happy endings. Ze misleiden heteroseksuele stelletjes (vooral vrouwen, mannen hebben weer misleidende porno) en creëren een onrealistisch beeld over de liefde, in plaats van de ingewikkelde (vaak kut)procedures te laten zien wat eigenlijk normaal is voor menselijke relaties.

Bridesmaids is geen chick flick. Ja, het draait om een groep vrouwen, maar daar blijft het bij. Het is lang geleden dat ik zo hard heb moeten lachen om een film. Ik heb van alle kanten gehoord dat het een soort 'The Hangover in drag' is. Dit valt wel mee, want de enige overeenkomsten die deze twee films met elkaar hebben zijn de grove grappen en het bruilofts-thema. En het enige grappige aan The Hangover vond ik Ken Jeong. Nee, die dikke is overrated.

De film draait om het kutleven van Annie (Kristen Wiig). Ze komt net uit een lange relatie, haar bakkerij is failliet gegaan, ze heeft casual sex met een tweedimensionale douchebag, ze werkt bij een juwelier waar ze gelukkige stelletjes lastigvalt en beledigt, ze deelt een appartement met een gestoorde Britse broer en zus waarvan ik eerst dacht dat het die figuren van Little Britain waren (inclusief pruik) en ze moet met lede ogen aanzien hoe haar beste vriendin Lilian wél geluk in de liefde heeft gevonden en met een rijke man gaat trouwen. Ze vraagt Annie of ze getuige wil zijn, waar ze wel mee instemt. Daarna begint alle awkward shit wat je in de trailers zag. Er zit een ranzige plastische laag over de film heen, zoals bij heel veel Apatow films, inclusief bromance (wat is de vrouwelijke variant daarvan?) en de ene poep en pies grap volgt de ander snel op. Het is geen typische vrouwenhumor (bestaat dat überhaupt?), maar ook geen platte mannenhumor, want dan kom ik snel uit op films als The Hangover en American Pie. Bridesmaids gaat namelijk ook veel over vrouwendingen waar je weinig over hoort en eigenlijk ook niet over wíl horen. Zoiets als dat er in tamponreclames blauw vloeistof wordt gebruikt als 'menstruatie', omdat rood te confronterend realistisch en dus ranzig is. Bridesmaids kun je zien als een hele lange tamponreclame, maar in plaats van misleidende blauwe vloeistof, gebruiken ze eerlijke rode vloeistof.

Ik vind Kristen Wiig grappig en haar personage pijnijk herkenbaar. Het is vreemd dat er zo weinig bekende vrouwelijke komieken zijn. Degenen die wel de aandacht van het publiek krijgen, vind ik alleen maar meewerken aan het stereotype dat vrouwen níet grappig zijn. Zoals de afschuwelijke Sarah Silverman. Maar hoe vaak Wiig mij ook aan het lachen maakte, de echte ster van Bridesmaids is toch Melissa McCarthy, beter bekend als de lieve Sookie in Gilmore Girls. Met haar perfecte timings steelt ze de show in Bridesmaids als een enorme pot die geen pot is. Ik zie nu alleen nog maar puppy's met roze barets voor me. McCarthy en Wiig durven hun lelijke kant te laten zien en daar draait het vaak om om als vrouw grappig gevonden te worden. Wiig heeft meegeschreven aan het script en samen met Judd Apatow de film geproduceerd. Bridesmaids is niet zoals de andere Apatow films, dit is echt een Kristen Wiig film. Ik hoop dat ze op deze manier zichzelf op de kaart van Hollywood heeft gezet, want ik wil in de toekomst nog meer van haar zien. Haar personage is het meest driedimensionaal en waar veel mensen zich in zouden herkennen. Vallen en opstaan en dat soort dingen... Maar vooral heel veel pech en zelfmedelijden.

Bridesmaids is hilarisch en op sommige momenten wel over-the-top, maar de rest van de film maakt veel goed. Er wordt vaak gezegd (eigenlijk vooral door mannen) dat vrouwenvriendschappen oppervlakkig en hypocriet zijn. In dit soort vriendschappen haten vrouwen elkaar stiekem en concurreren ze de hele tijd met elkaar. Wat een fucking bullshit. Hoewel ik wel degelijk meisjes ken die dit deden, betekent niet dat de hele wereld is gevormd door Gossip Girl. In Bridesmaids komt de vrouwelijke bromance naar voren ('womance'?). Ik herkende best veel van mezelf en en mijn heteroseksuele levenspartner in bepaalde scènes. We ademen Bridesmaids. Ik ben blij dat er eindelijk een grappige film is die wordt gedragen door vrouwen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat er in de toekomst niet veel van zulke pareltjes zullen worden gemaakt, omdat het snel te plastisch (ranzig) en geforceerd wordt.