24 June 2011

Boiling Points

Ik erger me aan die gescripte reality shows op MTV á la Laguna Beach, The Hills, The City en de strontbak My Life as Liz (met een totaal niet vreselijk geacteerde en clichématige wannabe-hipster). Jersey Shore daarentegen was wel tof. Alsof je naar de Apenheul ging om apen te bekijken die uitwerpselen naar elkaar gooien.


Nog zo'n vermakelijk programma vond ik Boiling Points. Een verborgen camera show waarin onschuldige mensen in awkward situaties terechtkomen en worden lastiggevallen door acteurs die bijvoorbeeld foto's van hun voeten willen maken om op hun foot fetish site te zetten of een zogenaamde security guard van een winkel die stiekem spullen in je tas stopt en je daarna probeert om te kopen. Ze krijgen 100 dollar als ze een bepaalde tijd rustig kunnen blijven zonder te schelden of weg te lopen.

Ik snap dat MTV wil tonen dat je niet meteen agressief hoef te reageren en dat je je beter volwassen en verantwoordelijk kunt gedragen in dit soort situaties. Maar als je bijvoorbeeld meerdere keren op een rustige, maar assertieve toon tegen een foot fetishist moet zeggen dat 'ie geen foto's van je voeten moet maken en hij alsmaar door blijft gaan, dan werkt het schijnbaar niet en moet je het op een andere, hardere manier oplossen. Iemand gaat namelijk over jouw grenzen en als 'ie dat niet snapt en niet serieus neemt, dan is het niet gek dat je begint te schelden of weg gaat lopen.

Als er een kerel in yoga-les allerlei schunnige opmerkingen naar je maakt en zijn matje steeds dichter bij de jouwe schuift, dan zou je hem toch wel duidelijk maken dat je niks van 'm moet hebben? Ik zou meteen een scène hebben geschopt en hem op alle mogelijke manieren en public exposen.

Hier hebben een paar jongens een blind date met een meisje en komen ze erachter dat ze een hoer is. Maar ze willen niet betalen en ze belt haar pimp. Die komt als een vieze Fernando naar het restaurant om geld van die arme jongens af te troggelen. Die eerste gozer met de lelijke trui reageert heel rustig doch sterk, maar hij ziet dat dat geen zin heeft en loopt uiteindelijk weg. Die laatste daarentegen geeft alles wat 'ie op dat moment bij zich heeft. En op de manier hoe hij reageert zal het me niets verbazen dat hij één van de ongelukkigen was die op kwam dagen op de involuntary forever_alone.jpg flashmob.

Sommige van die mensen laten echt over zich heen lopen. Die zelfbeheersing gaat zo ver dat ze niet eens boos weglopen, maar er zenuwachtig blijven staan. Ik kan dat echt niet aanzien. In plaats van die mensen 100 euro te geven, kunnen ze er beter een assertiviteitscursus bovenop doen.